HoReCa in timp de pandemie: reguli si sfaturi pentru hotelieri

HoReCa in timp de pandemie: reguli si sfaturi pentru hotelieri

Sursa foto: https://imgur.com/a/KI6cEDM via JumpStory

Relansarea turismului este deosebit de importanta pentru hotelierii din Romania. In contextul actual, fiecare unitate hoteliera trebuie sa respecte un set de masuri care au rolul de a preveni contaminarea cu noul coronavirus. Citeste in continuare care sunt regulile pe care operatorii economici din industrie trebuie sa le puna in aplicare pentru a preveni sau incetini raspandirea virusului in randul clientilor si a angajatilor!

Ce reguli trebuie sa respecte hotelierii?

Conform Hotararii 394/2020, principalele masuri pe care operatorii din domeniul hotelier trebuie sa le ia sunt legate de:

  • dezinfectarea mainilor la intrarea in cladire – obligatie impusa atat personalului, cat si clientilor sau vizitatorilor;
  • asigurarea triajului epidemiologic;
  • fiecare angajat are obligatia sa respecte masurile de baza pentru protejarea impotriva COVID-19: igiena mainilor, distantarea fizica, evitarea atingerii gurii, nasului si ochilor, respectarea igienei respiratorii si a recomandarii de a ramane acasa, precum si solicitarea asistentei medicale din partea medicului de familie daca prezinta simptome specifice bolii;
  • crearea si punerea in practica a unui plan de actiune.

Sursa foto: https://adhouse.ro/produs/print-alb-negru-a4a3/

In ce consta planul de actiune?

Acest plan de actiune trebuie sa prevada optimizarea comunicarii intre conducere si personal, respectiv intre conducere si clienti. Scopul este furnizarea si obtinerea cu usurinta a informatiilor despre masurile preventive adoptate sau alte servicii (medicale sau farmaceuitice) solicitate de clienti. De asemenea, asta include si promovarea unor mesaje-cheie in randul oaspetilor – iti recomandam sa tiparesti regulile de distantare sociala, igiena mainilor si cea respiratorie pe flyere si afise pe care sa le pui in camere, la receptie, in lifturi, sala de sport, pe holuri si orice alt spatiu circulat din hotel.

Planul trebuie sa includa si politica de ocupare a camerelor cu privire la persoanele insotitoare, in situatia in care apare o suspiciune de infectare cu noul coronavirus, precum si asigurarea la receptie a unei truse medicale pentru cadrele medicale ce vor fi solicitate pentru consultul persoanelor suspecte. Trusa trebuie sa contina o serie de obiecte de unica folosinta:

  • masti pentru fata/ochi;
  • manusi;
  • dezinfectant/servetele antibacteriene;
  • halat medical;
  • sort de protectie;
  • sac pentru deseuri.

Planul va impune si monitorizarea atenta de catre personalul hotelului a oaspetilor ce sunt suspecti de a fi bolnavi, respectandu-se reglementarile privind dreptul la viata privata si confidentialitate si protectia datelor cu caracter personal. 

In situatia in care, in cadrul hotelului (in randul oaspetilor sau a angajatilor) apare un caz confirmat de COVID-19, se va contacta directia judeteana de sanatate publica pentru efectuarea anchetei epidemiologice si stabilirea masurilor care se impun.

Planul va avea in vedere si spalarea si dezinfectia mai frecventa decat de obicei a suprafetelor din camere si spatii comune folosindu-se solutii dezinfectante pe baza de clor sau alcool, avizate conform legii. 

Sursa foto: https://imgur.com/a/whpHzjK via JumpStory

Liftul poate fi folosit numai daca este strict necesar si doar de catre cel mult doua persoane simultan, ambele fiind obligate sa poarte masti de protectie pe toata durata folosirii ascensorului.  

Cum se poate servi masa?

Momentan, servirea mesei poate fi facuta in regim de room-service sau in spatiile exterioare, in aer liber si cu o serie de restrictii. Distanta dintre mese trebuie sa fie de minimum doi metri, iar la fiecare masa pot sta cel mult patru persoane, daca sunt din familii diferite. Personalul care serveste masa va purta masca si manusi.

Transferul meniurilor, a solnitelor, olivierelor si a altor obiecte de pe o masa pe alta este strict interzis. Dupa plecare clientilor de la o masa, acestea vor fi dezinfectate – daca este posibil, este recomandat sa se foloseasca meniuri de unica folosinta. Tot dupa plecarea fiecarui client sau grup de clienti, personalul va efectua dezinfectia meselor cu produse biocide avizate.

Pentru a minimiza circulatia clientilor in interiorul terasei, este interzis consumul de produse in picioare.

Sursa foto: https://adhouse.ro/produs/placi-pvc-caserate/

La intrarea pe terasa, dar si la grupurile sanitare, trebuie instalate dispozitive cu produse biocide avizate, destinate dezinfectarii mainilor clientilor. Oaspetii trebuie informati cu privire la modul de utilizare a acestor produse. Cei care se ocupa de amenajarea unitatii trebuie sa stabileasca circuite cu sens unic (pe care le vor semnaliza folosind placi PVC caserate) ce trebuie parcurse de clienti in interiorul terasei, pentru limtarea contactelor intre clienti.